
اکسترودر (Extruder) چیست؟
اکسترودر (Extruder) ماشینی است که آمیزه لاستیکی و پلاستیکی را ذوب کرده و به آن نیرو واردساخته تا با فشار در انتهای دستگاه از میان یک قالب عبور نموده و محصولی به شکل پیوسته شکل با سطح مقطع خاص تولید نماید. ماشین های اکسترودر با کاربردهای متنوع بطور گسترده در صنعت لاستیک و پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرند.

لوله های پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن همانطور که از نامش پیداست لوله ای از جنس پلی اتیلن می باشد و به دلیل کیفیت بالا و مزایای زیاد آن که انعطاف پذیر بودن یکی از آنهاست این جنس از لوله موارد استفاده گسترده ای دارد و مزایای قایل توجه لوله پلی اتیلن باعث گردید جایگزین لوله با جنس های فلزی، PVC، GRP و ... شود.

اهمیت دستگاه لبه چسبان
دستگاه لبه چسبان با اضافه کردن پیویسی و پلیمر به لبه ورقهای ام دی اف، نئوپان و مصنوعات مشابه، از کنارههای قطعات کار حفاظت میکند. این عملیات هم طول عمر محصول را بالا میبرد و هم زیبایی بیشتری به آن میبخشد.
استفاده از دستگاه لبه چسبان ازاینجهت در فرآوری مصنوعات چوبی رایج است که هنگام برش این مصنوعات مانند ام دی اف و نئوپان، لبههایی ناهموار و خشن بر لبه کار ایجاد میشود. به همین دلیل نیاز است لبههای محصولات به نواری نازک مجهز شوند تا کیفیت سطح روکش شده در تمام قطعه حفظ شود. این عملیات به کمک دستگاه لبه چسبان بهخوبی صورت میگیرد.

لوله های پلی پروپیلن
سیستم های لوله ای با جنس پلی پروپیلن یا PP به صورت گسترده در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. وزن سبک، مقاومت در برابر جوشکاری و سایش سبب شده است تا این جنس از لوله دوام بالایی داشته باشد. همچنین لوله های پلی پروپیلن عایق حرارتی و الکتریکی خوبی هستند. دما های بالا تا ۹۰ درجه سانتی گراد در طولانی مدت تاثیری روی ساختار های لوله ی پلی پروپیلن نمی گذارد. علاوه بر این، در مدت زمان کم نیز بالا رفتن دما تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد نیز نمی تواند ساختار پلی پروپیلن را تحت تاثیر قرار دهد. مقاومت شیمیایی عالی در برابر محلول های آبی، اسیدی، قلیایی، نمک ها و تعداد زیادی از حلال های آلی این لوله ها را پر کاربرد نموده است.

اکستروژن پلاستیک
اکستروژن پلاستیک (به انگلیسی: Plastics Extrusion) روشی رایج برای شکلدهی پروفیلها از مواد پلاستیکی است. ماده خام پلاستیک توسط پیچهای دور گرم، ذوب شده و به حرکت در میآید. این فرایند، فرایندی پیوسته بوده و در نتیجه میتواند قطعات را در طولهای زیاد تولید کند که برای تولید قطعاتی مثل لوله و واشر ایدهآل است. با این حال در اکثر مواقع قطعه اکستروژن شده به طولهای کمتر بریده میشود. نخشتین اکسترودرها در بین سال های ١٩٣٠ تا ١٩٤٠ اختراع شدند. در سال ١٩٣٧ یک دستگاه اکسترودر توسط ورنون ای روویل اختراع شد که عملکردی بسیار مشابه به اکسترودر های پلاستیک امروزی داشت و می توان آن را نخستین نمونه موفق از این سری از ماشین ها دانست.